Média
Za dobu našeho sušení vzniklo několik filmových dokumentů, něco rozhlasových pořadů a ledacos proběhlo tiskem (tisk, videa a t.p.).
Jsme spolek gastronomických požitkářů, kteří se řadu let zabývají sušením masa ve španělském stylu jamón, italského prosciutta či chorvatského pršutu. Mimo to nás láká usušit cokoliv dalšího, neb nám není nic sušeného cizí. Srdcem spolku je město Lipnice nad Sázavou, ale s jeho členy se můžete setkat v různých koutech ČR. Naším svátkem je každoroční tradiční Šunkobraní na hradě Lipnici.
Za dobu našeho sušení vzniklo několik filmových dokumentů, něco rozhlasových pořadů a ledacos proběhlo tiskem (tisk, videa a t.p.).
Je to náš svátek největší, který pořádáme pro sebe a pro naše blízké. Od prvního spontánního hospodského divokého šunkobraní jsme urazili kus cesty. Teď už se každoročně sejdeme v předadventním čase na hradě Lipnici, abychom společně zakrojili, co jsme usušili. Více
Je to akt nadmíru výsostný. Je zde třeba fyzické, technické a duševní zdatnosti. Nasolování je obvykle věc veřejná, kde se setkávají zkušení šunkovníci s novici a ochotně předávají své zkušenosti dalším nadšencům. Řeže se do masa, krátí se kosti a notně se solí. Pije se pivo, dost se žvaní a před hospodou na ohni polívka se vaří. Více