Historie šunkovenstva na Lipnici
Vše začalo na přelomu roku LP 2011-2012.
Tehdy pozvedlo pár kluků jednoho chladného zimního večera prasečí hnát a pustili se do nasolování po vzoru španělského jamónu.
Začátky kupodivu pro mnohé nebyly zas tak těžké a ztráty relativně malé. Jistě. Byla tu rozličná trápení s hmyzem jakožto snad největším škůdcem člověka „šunkovníka“. Avšak obec šukovnická pod hradem Lipnice se pozvolna a přirozeně rozrůstala. Od té doby uběhlo několik horečných badatelských sezón a šunky zrající na kopci a okolí si vysloužily mnohá uznání doma, u vážených představitelů španělské gastronomie i ve vyhlášeném městě italské šunky, v San Daniele. V tomto městě ochutnali jejich šunku přímo nákupčí vyhlášených značek prosciutta i samotní výrobci, od kterých si s hnutím v srdci mohli vyslechnout slova: "Prosciutto Ceco???? Bene!!! Come il mio!!!".
Dnes už jich je několik desítek a scházejí se na veřejných nasolováních v zimních měsících, kde vše začíná, a na degustacích hotových šunek, kde je hlavním tématem krájení, ochutnávání a krájení a ochutnávání. Velký ohlas vzbudilo jejich prosincové Šunkobraní v prostorách hradu Lipnice. A jak by ne! Lepší prostor pro tuto u nás v zemi ojedinělou gastronomickou dovednost a společenskou akci si lze představit jen stěží.
Vše má nějaký vývoj. I naši šunkovníci dospěli do bodu, kdy se rozhodli založit oficiální občanský spolek Lipničtí šunkovníci. Stalo se tak 11.2.2017 v hostinci Pod hradem. Nejprve proběhla ustavující schůze spolku a následné pasování zakládajících členů.