Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli
V roce 2019 nás oslovila Česká televize s nabídkou spolupráce na jednom z dílů oblíbeného pořadu.
Vznikl tak díl Šunka, ve kterém Lipničtí šunkovníci odkryli taje výroby Lipnického pršutu široké veřejnosti.
Přehrát na webu České televize
Je to náš svátek největší, který pořádáme pro sebe a pro naše blízké. Od prvního spontánního hospodského divokého šunkobraní jsme urazili kus cesty. Teď už se každoročně sejdeme v předadventním čase na hradě Lipnici, abychom společně zakrojili, co jsme usušili.
Více
Je to akt nadmíru výsostný. Je zde třeba fyzické, technické a duševní zdatnosti. Nasolování je obvykle věc veřejná, kde se setkávají zkušení šunkovníci s novici a ochotně předávají své zkušenosti dalším nadšencům. Řeže se do masa, krátí se kosti a notně se solí. Pije se pivo, dost se žvaní a před hospodou na ohni polívka se vaří.
Více